Eger-Tokaj Wine Region

Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület

Világhírű természetvédelmi területünk

a régmúlt emlékeit őrzi, egy vulkáni katasztrófa során betemetett ősvilági kincseket. S hogy hol van ez? Budapesttől csupán 150 km-re, ÉK felé, Magyarország szlovákiai határának közelében terül el.

Város a Város Alatt - Eger

Az ország 7 csodájának egyike

A török megszállás után, az Egerbe visszatérő Fenessy György püspök már nem akart a Várban lakni. A polgári városban vásárolt két építési telket és a palota építéséhez szükséges tufa követ az újonnan épült palota mögötti dombból termelték ki.

DOBÓ ISTVÁN Vármúzeum

Vármúzeum - Rendezvények 2010

Az egri vár ma védett műemlék, melyben a Dobó István Vármúzeum működik. Az állandó kiállításokon bemutatjuk a vár történetét, föld alatti erődrendszerét, a középkori büntetési módokat és ezek eszközeit. A kőtárban megtekinthetők az elpusztult katedrálisok maradványai, a hősök termében az 1552-es várvédelmet irányító várkapitány, Dobó István márvány síremlékének fedőlapja. A várban található Egri Képtár hazánk egyik jelentős képzőművészeti gyűjteménye, mely németalföldi, itáliai, osztrák és magyar festményeket őriz.
A vár történelmi hagyományait a kiállítások mellett programokkal is igyekszünk feleleveníteni.

Demjén Thermál völgy

Magyarország legújabban feltárt gyógyvize

 A pompás, hegyes-dombos vidéket valószínűleg az Isten jókedvében teremtette. A tulajdonosok római kori fürdőt képzeltek és alkottak ide, mely igen emberközelinek tűnik.

A demjéni Hegyeskő-völgyben még 2006-ban létesítették ezt a kutat, amelyre a gyógyfürdő épült. A 690 méter mélyről feltörő, 68  °C-os  víz az ország legújabban feltárt gyógyvize.

„Bartók + Europa 2010” Nemzetközi Opera Fesztivál, Miskolc

Kilencedik alkalommal várja az érdeklődőket a „Bartók + Europa…”
Miskolci Nemzetközi Operafesztivál. Az évente megismétlődő Bartók repertoár mellett osztrák és Bécs városához kötött zeneszerzők ismert és kevésbé ismert remekeit kínálják a közönségnek.

Miskolctapolca

Tapolca a természeti szépségekben bővelkedő Hejő patak völgyében, a Bükk hegység keleti részében helyezkedik el. Félszáz katasztrális holdnyi területen épült ki a 19. sz. végétől. Üdülőterületté válása a 20. század első felének Miskolc közelségében, s egy nagyváros igényeinek megfelelően történt. A kis település sajátosságait az itt feltörő gyógyforrások adják.

Egerszalók

Egerszalók, a magyar Pamukkale

Egerszalók egy közel 2000 lelket számláló kis község a Mátra és a Bükk között, a Laskó-patak völgyében.

Természeti képződményeivel, finom boraival, vizeivel, kő emlékeivel illeszkedik az Egri Kistérség Kő-Túra útvonalába. A falu vonzereje a környék természeti szépségeiben rejlik. Igazi nevezetessége a község déli részén a föld mélyéből feltörő hévízforrás.

Eger Borvidék

Borvidékről

Telepített szőlőfajták
Leányka, Királyleányka, Olaszrizling, Ottonell muskotály, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Merlot, Blauburger, Pinot noir

Érdekességek, tudnivalók a helyi borokról
Az egri bikavér egy olyan cuvée amelyben legalább háromféle bor van Egerben elsősorban a kékfrankost használják.

Tokaji borvidék

Édes nedűk hazája

Nem csak manapság jut eszébe az utazóknak, hogy ellátogassanak Tokajba, a borvidék névadó településére, hiszen már a 18. században is sokan keresték fel, hogy lássák, hol és hogyan is készül a világhírű bor.

A tokaji nemes nedűkről nem is kell sok szót ejteni, hiszen ki ne ismerné a mámorítóan édes többputtonyos aszút, az egyedülálló szamorodnit, az illatos furmintot és sárgamuskotály borokat?