Édes nedűk hazája

Nem csak manapság jut eszébe az utazóknak, hogy ellátogassanak Tokajba, a borvidék névadó településére, hiszen már a 18. században is sokan keresték fel, hogy lássák, hol és hogyan is készül a világhírű bor.

A tokaji nemes nedűkről nem is kell sok szót ejteni, hiszen ki ne ismerné a mámorítóan édes többputtonyos aszút, az egyedülálló szamorodnit, az illatos furmintot és sárgamuskotály borokat?

Badacsonyt legalább annyian ismerik kiváló borairól, mint a balatoni strandokról, kikötőről.

A hegy egyszerre névadója és központi termőterülete hazánk egyik legősibb és leghíresebb borvidékének, amelyhez Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonrendes, Balatonszepezd, Gyulakeszi, Hegymagas, Káptalantóti, Kisapáti, Kővágóörs, Nemesgulács, Raposka, Révfülöp, Salföld, Szigliget, Tapolca települések szőlői tartoznak.

A szőlőművelés eredete feltételezhetően a keltákig

A szőlőművelés eredete feltételezhetően a keltákig, bizonyíthatóan a rómaiakig nyúlik vissza. A tatárdúlás után a magyarság elsősorban a várak (ezen a borvidéken Siklós és Szársomlyó) környékén művelte a szőlőt.

 Magyarország déli részén, a Mecsek hegységtől délkeleti irányban, az országhatár mentén fekszik a Villányi-hegység keleti és déli oldalán.

Borvidékről

Telepített szőlőfajták
Leányka, Királyleányka, Olaszrizling, Ottonell muskotály, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Merlot, Blauburger, Pinot noir

Érdekességek, tudnivalók a helyi borokról
Az egri bikavér egy olyan cuvée amelyben legalább háromféle bor van Egerben elsősorban a kékfrankost használják.

A tisza-tavi településre látogatókat változatos kulturális programok és élő kézműves hagyományok csábítják az aktív pihenésre.

A tisza-tavi településre látogatókat változatos kulturális programok és élő kézműves hagyományok csábítják az aktív pihenésre.

 A turisztikai szezonban a következő rendezvényekkel várják a látogatókat